Vuur & Leem

lowtech en high efficiency

Vuur & Leem steunt Aarohi in India met efficiente rocket stove cooker projecten

Over ons

Achtergrond
Sjang van DaalIk heb met mijn gezin 6 jaar op verschillende plekken in de wereld gewoond, waaronder in Scandinavië. In Denemarken ben ik in 2006 in aanraking gekomen met de bouw van lemen kachels. Na eerst experimentele ovens te hebben leren bouwen op Friland, een ecovillage vlakbij Århus, bood de Jysk Ovnsetter Laug, een samenwerkingsverband van ovenbouwers in Jutland (http://www.finskemasseovne.dk), mij opleiding en werk aan als ovenbouwer, en die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Daarnaast raakte ik betrokken bij de bouw van strobalen huizen, en ben ik gevraagd om een ekologische bouw opleiding op te zetten in Noorwegen, waar we de laatste 3 jaar hebben gewoond. Daarnaast heb ik een aantal jaar houtgestookte cv kachels geproduceerd en geïnstalleerd, in combinatie met zonneboilers. In de komende jaren wil ik de rocketstove samen met zonnecollectoren als een geïntegreerd systeem aan gaan bieden waarmee warmte uit hout en zon door het gehele jaar heen mogelijk is.

Vuur
Ik heb altijd iets met vuur gehad. Als het maar even kan stook ik het vuur op. 's Winters in de kachel en in de zomer buiten om er op te koken, er om heen te zitten en elkaar verhalen te vertellen. Maar het innerlijk vuur vind ik minstens zo belangrijk. Het is voor mij essentieel dat ik van mijn werk houd, dit is voor mij de enige manier om het met plezier en volle overtuiging te kunnen doen. Wat ik zo mooi aan het ontwerpen, bouwen van kachels en het geven van workshops vind, is dat ik een bijdrage kan leveren aan een beter milieu, de lokale economie en niet in de laatste plaats aan een stukje geluk. Uit een wetenschappelijk onderzoek in Finland blijkt dat gezinnen met een finoven gelukkiger zijn dan de gezinnen die een gewone CV in huis hebben. Met een leemkachel krijgt een huis een warm hart.

Netwerk
Vuur & Leem is een netwerkorganisatie waarin ik de juiste mensen uit mijn uitgebreide netwerk bij elkaar zoek om een opdracht uit te voeren.

Sjang van Daal